Artiklar av andra skribenter med kosmologiskt innehåll


Om österländska metoder
Syftet med konstlade andliga övningar såsom yoga, andningsövningar och meditation är att försöka förkorta vägen till det som österlänningar kallar "upplysning" och som Martinus kallar "den stora födelsen". Är det riskfritt?

Fallgropar på den andliga vägen
Det finns många som har varnat västerlänningar för att syssla med österländska metoder. Här återges G. Arundales, C.G. Jungs och Martinus syn på riskerna.

Människan - ett elektriskt väsen
Vår inre elektricitet och dess lagar
Som en röd tråd igenom alla erfarenheter av österländska andliga övningar - förutom märkliga syner - går upplevelsen av brand i kroppen, och särskilt i ryggraden och hjärnan. Det är precis som om strömmen från en högspänningsledning har letts ner igenom nervsystemet, och som inte går att stänga av. Artikel av Anders Alexandersson. 2003-01-28

Besatthet - vidskepelse eller verklighet?
Människor som sysslar med andliga övningar kan helt plötsligt bli psykotiska och hamnar på psykiatriska kliniker.
Kan man - som indierna menar - bli besatt av "demoner" eller "onda andar" genom att praktisera nyandliga eller österländska metoder?

Paul Brunton hos Martinus
Paul Brunton vistades hos Martinus under en femmånadersperiod. Hans ständigt återkommande fråga till Martinus var varför så många människor blev "galna", av att praktisera de meditationsformer som han undervisade om i sina böcker? Läs svaret och en artikel av Paul Brunton om Martinus. (Engelska)

Är det möjligt att vara feminist och kosmologistuderande?
av Pia Hellertz
Kan man vara intresserad av Martinus kosmologi och samtidigt kalla sig "feminist"?