Guru lurifax - en fejkgurus betraktelser

Dokumentären "Guru lurifax" handlar om en vanlig man som blev en mycket aktad och vördad guru i USA .

Måste ses!

Jag såg denna dokumentär i Kunskapskanalen nyligen och den är så intressant, så alla västerlänningar borde se den!
Det är en berättelse om en vanlig man i USA med indiska rötter som bestämmer sig för att ikläda sig rollen som guru. Och om hur lätt det är för oss att tro på det vi själva vill, utan att göra efterforskningar om vad som erbjuds oss. Eller använda oss lite mer av den urskillningsförmåga vi ändå har.

"Följ ditt hjärta och glöm huvudet", verkar vara mottot idag. Den troende västerlänningen köper allt från öst, utan att ett enda ögonblick ifrågasätta om det är sant eller falskt. Alla gurun som kommit hit till väst har förespråkat yoga som vägen till lycka och hälsa. Att tusentals och åter tusentals blir sjuka både fysiskt och/eller psykiskt verkar ha gått västerlänningarna förbi. Och guruna själva slår ifrån sig att de skulle ha blivit det av yoga eller meditation. De kommer med avfärdande argument som att det är den drabbades karma som är orsaken till deras psykoser, inte deras övningar eller läror.

Nu vet ju även seriösa österländska gurun att man kan bli fysiskt och psykiskt sjuk av yoga och andra andliga övningar. Men det berättar inte de oseriösa och okunniga guruerna för oss, som kommer hit för att tälja guld med pennkniv. Inte heller känner yogalärarna till riskerna. Är det då bara deras fel att vi så lätt smittas av "guruvirus"? Nej, naturligtvis inte! Vi har alla del i det som sker och får ta konsekvenserna av våra handlingar. Väljer man att svälja allt utan någon som helst undersökning eller efterforskning av det vi ger oss in i är det självklart att vi måste ta konsekvenserna för resultaten av våra val.

Nu har även Skolinspektionen snabbt godkänt yoga att undervisas för barn i skolorna. Nog har guruna från öst lyckats lura i oss alla sin yoga-hälsosoppa. De vill ju naturligtvis inte informera om att allt inte är sunt som serveras som hälsokost.

Se dokumentären "Guru lurifax" här, med mycket nöje :
(Programmet finns tillgängligt t.o.m. 29 apr 2013.)

"Regissören Vikram Gandhi växte upp i med hinduismens religiösa ritualer, men började ifrågasätta guruernas motiv och andliga krafter. Behöver människan andliga ledare? Vikram Gandhi bestämmer sig för att göra ett experiment och ikläder sig rollen som gurun Kumaré."

Det behövs varken präster eller gurun mellan Gud och människan!

Marja

288 visningar
© Averbis förlag