Dokumentärfilm om New-Age gurun Deepak Chopra

Kunskapskanalen visade i går kväll, 2014-02-12, en dokumentärfilm om New-Age-gurun Deepak Chopra. Filmen var gjord av hans son Gotham Chopra. Filmen kan ses t.o.m. 2015-03-29 på denna kanal Min pappa Deepak Chopra

Chopra har tidigare varit djupt involverad i Maharishis Mahesh Yogis TM-organisation, men lämnade honom för att han inte ville bli samma slags guru som Maharishi. Chopra vill inte bli känd och sedan falla i glömska, menar han själv, och därför har han antagit många religiösa läror till sina förkunnelser. Chopras meditationsmetod är likvärdig med TM. TM:s syfte är att aktivera kundalinienergin, men det talar de inte om för sina elever utan det får du ta reda på själv. Eller överraskas av. De vanligaste biverkningar i TM-meditationer med mantran (namn på indiska gamla avgudar) är psykoser och mentala bränder i nervsystemet.

Allt det som Deepak Chopra nu skriver om och undervisar i är alltså ett hopkok från buddhistisk, hinduisk och kristen litteratur. Det finns ju inte plats för två gurun i samma rörelse så det är ju inte konstigt att han ville gå sin egen väg. Huvudgurun Maharishi i TM-rörelsen ville ju alltid behålla förmögenheten för sig själv och hans adepter fick göra ”marktjänsten” för honom så gott som gratis.

I filmen kan man se en guru med mobilen som enda intresse i vilken han nästan maniskt verkar vara tvungen att läsa sin e-post i tid och otid och vara uppkopplad på det senaste. Hans ashram, tempel, finns i en fashionabel möbelbutik i New York och hans anhängare är trendiga stadsbor. Och allt sänds på Youtube, säger sonen i filmen.

Man får i filmen se när han skall invigas till buddhistmunk. Alla heliga ritualer sker med stor pompa och ståt. Samtidigt under ceremonin fingrar han hela tiden och kollar i smyg på sin mobil efter nya mails.
Chopra berättar senare i filmen för en kvinnlig beundrare i USA om munklivet och att han bara åt en gång om dagen, sov på det hårda golvet och mediterade bara om sin död dygnet runt. Kvinnan utbrast att ”det låter som rena helvetet”, men Chopra replikerar med att ”Det var fantastiskt.” Detta munkliv pågick bara under två veckors tid. Han nämner ingenting om att han vägrade att lämna ifrån sig sin mobil när sonen lämnade honom där i Thailand i munktillvaron för att åka till USA. Han måste ju hålla sig uppdaterad om mail, New York Times topplistor och om yttervärlden hela tiden. Gotham hade innan denna ritual följt med med kameran på Deepaks många resor runt om i världen och filmat. De bodde på flotta hotell och pappan älskade uppmärksamheten från människorna.

Deepak fick inte veta vad filmen om honom skulle handla om. Hans familj fick också uttala sig om vad de upplevt och upplever av Chopra. Det framträder en bild av en man som är fullständigt upptagen av sig själv och sin egen betydelse. Han vill bli betraktad som en vis guru.

Har man, som jag, läst indisk religiös litteratur sedan 1992 så kan man se att det han skriver är något som redan finns återgivet i de buddhistiska och hinduiska religionerna. Han kommer alltså inte med något nytt.

Jag har själv haft kontakt mailledes med Deepak Chopra om de problem som människor upplever som använder sig av hans meditationstekniker. Han svarade en gång, men sedan tystnade han. Vår korrespondens kan läsas här på engelska Public letter to Mr. Deepak Chopra och den finns även översatt till dansk version.

241 visningar
© Averbis förlag